tisdag 1 april 2014






Den här bloggen har startats som en externt verktyg i ett projektarbetet i kognitionsvetenskap vid Institutionen för kommunikation och information, Högskolan i Skövde. http://www.his.se/



Projektet som vi kommer utföra är ett av de examen-projektarbeten som skapats av Centrum för teknik i medicin och hälsa. CTMH är ett samarbetsorgan mellan Karolinska Institutet (KI), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Stockholms Läns Landsting (SLL) i syfte att bidra till att utveckla Stockholmregionen som ett medicintekniskt centrum i världsklass. http://www.ctmh.se/

Projektplan

Bakgrund syfte och mål   

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är en av de vanligaste komplikationerna som drabbar patienter. Igenomsnitt får ca 10% av de patienter som ligger inlagda för sjukhusvård en eller flera VRI. I projektet Innovation mot Infektion (IMI) arbetar vi med att utveckla innovativa lösningar som ska bidra till att minska antalet VRI och i förlängningen, även antibiotikaanvändningen samt problem med resistenta bakterier i sjukvården. Projektet är uppdelat i olika delprojekt, inom vilka lösningar ska tas fram för områden som identifierats som särskilt viktiga. ”Smittspridning” handlar om att förebygga och förhindra smittspridning i vårdlokaler. Inledningsvis gjordes observationsstudier på vårdavdelningar på Karolinska Universitetssjukhuset för att fånga upp problematik ur ett hygienperspektiv. (www.vri-imi.se)

Det finns regler och rutiner kring hygien som de som arbetar inom hälso- och sjukvård måste följa. Man får t.ex. inte ha ringar och klockor på sig. Man ska tvätta och sprita händerna före och efter kontakt med patienter. Man ska bära handskar och förkläde vid vissa vårdmoment o.s.v. Dessa regler och rutiner är någonting som ingår i allt arbete, hela tiden, varje dag. Det händer relativt ofta att personal av olika anledningar inte följer rutiner som man ska. Trots utbildning och information verkar det vara svårt att hålla engagemanget uppe på vårdavdelningen och motivera sig till att göra rätt varje gång. Här behöver personalen hjälp att komma ihåg och motiveras. Kan man genom spelpsykologi och nya idéer öka motivationen och engagemanget för basala kläd- och hygienrutiner?
Syftet med detta projekt är att utvärdera nya sätt med utgångspunkt i spelpsykologi (gamification/spelifiering) som kan öka engagemanget kring hygienrutiner och klädregler och motivera människor att hantera hygienarbetet på rätt sätt.
Målet är att med utgångspunkt i spelpsykologi utreda varför hygienrutiner inte följs och skapa konceptförslag med anknytning till gamification/spelifiering som kan underlätta och engagera personalen i arbetet med fokus på hygien. Eventuellt kan ett koncept testas på värdkliniken.
Avgränsningar

Projektarbetet kommer att bedrivas i samarbete med Thorax-kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Fokus kommer att ligga på hur läkare hanterar hygienrutiner och hur denna hantering kan förbättras. Bakgrunden till detta är att det vid tidigare observationer observerats brister hos just denna grupp av vårdpersonal. 


Första mötet

Nedan följer ett uttrag ur vårt första möte idag på Karolinska sjukhuset, Thoraxkliniken. Under mötet har vi haft en presentation av gamification inför Omvårdandschefen på Karolinska sjukhsuet våran handledare från CTMH samt chefssjuksköterskan på Thoraxkliniken.


























Länk till hela presentationen




Förstudie
Imorgon startar vi vår förstudie, vi ska under veckan följa läkare och sjuksköterskor på Thoraxkliniken. Tanken är att uttföra intervjuer samt att få en inblick i arbetskontexten och de rutiner de anställda följer i vardagen. 

Kvalitativ data
Att få se processer och flöden som de anställda deltar i hoppas vi ska hjälpa oss att utveckla ett koncept som är relevant för de anställda och som kan lösa problemet med motivation att följa hygienrutiner.



Sofia Li Andersson
Rickard Granholm
Kognitionsvetenskapliga programmet 
Institutionen för kommunikation och information 
Högskolan i Skövde 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar