måndag 7 april 2014

2/4 - 4/4 Observationer och Intervjuer

Bilder ifrån vårat besök på thorax kliniken.
Efter den presentation som vi höll på thoraxkliniken så var det dags att utföra observationer och intervjuer med personalen. Eftersom projektarbetet bygger på information som samlats in med hjälp av observationer så finns det redan en hel del sådan dokumentation. Vi ansåg dock att det var viktigt att vi själva gjorde några observationer eftersom det skulle kunna ge oss en känsla för kontexten. Den information som var viktigast för oss var dock den information som vi kunde samla in med hjälp av intervjuer.

Det som vi kunde observera bekräftade i stort den information som vi redan hade tillgång till. Det finns helt klart ett problem med att personalen inte följer eller inte utför de basala hygienrutinerna på rätt sätt. Den information som vi hade fått innan projektet startade var att fokus skulle ligga på läkargruppen eftersom de helt enkelt var sämst på att följa de basala hygienrutinerna. Detta var någonting som vi hade svårt att förstå men som bekräftades av våra observationer.

Vad vi vet så har det inte gjorts några intervjuer med personalen tidigare om denna problematik. Detta var därför någonting som var viktigt för oss. Vi började med att intervjua den sjuksköterska som vi har fått som kontaktperson på vårdavdelningen. Hon kunde sedan hänvisa oss vidare till andra personer som var av intresse för undersökningen. Man kan säga att vi i viss mån använde oss av snowballing för att hitta informationsrika objekt att intervjua. Det som framkom vid intervjuer som vi gjorde med läkarna var att en av anledningarna till att de basala hygienrutinerna inte följs så bra av läkarna var att läkargruppen av naturen är väldigt ifrågasättande. De ifrågasätter om rutinerna verkligen ger den effekt som man säger. Många av läkarna har erfarenhet från andra länder och andra sjukhus och där ser rutinerna inte likadana ut vilket innebär ett problem för de basala hygienrutinernas trovärdighet. Detta är ett onekligen ett problem men samtidigt så är det så att de rutiner som finns idag är till för att följas och det är därför inte acceptabelt att inte göra detta.  

Det framkom även att om vi ska utveckla ett system med anknytning till gamification så kommer det inte att fungera om det innebär att läkarna måste sitta mer tid vid datorn än vad de redan gör idag. 
Den lösning som vi kan se är att systemet implementeras som en del av arbetsmiljön. Det finns flera fördelar med detta, det tar exempelvis inte tid ifrån arbetet på samma sätt som ett datorbaserat system skulle kunna göra. Att implementera systemet i arbetsmiljön medför också att systemet befinner sig i den kontext där vi vill se de största effekterna. 
Någonting annat som vi insåg var att det är viktigt att systemet bygger på vetenskapliga teorier om det ska anses ha tillräckligt stor trovärdighet för att användas. Nästa steg i projektarbetet kommer därför bli att börja skriva på den teoretiska bakgrunden. 

//Rickard och Sofia-Li 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar